[O1] Jak zdemontować przedni zderzak w O1?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • springfild
    Classic
    • 2008
    • 15

leszekmw
    troche bedzie OT
    mam letnie hankooki - fabryczne - przejchane 6 tys km i przod zaczyna lysiec (na "kostkach" sa naciecia i niektorych juz nie widac, mozna to reklamowac ??
  • zeeker
    Classic
    • 2007
    • 12

Jak zdemontować przedni zderzak w O1? Rocznik 2007... Z góry dzięki za odpowiedzi ;-)

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

zeeker, odkręcić tablicę rej.z ramką,zdjąć listwę czarną(podważyć delikatnie w jednym końcu ciągnąc do przodu,pod listwą z prawej i lewej są po dwoe śruby M6,odkręcić wkręty pod grilem,wkręty w nadkolach.Mogą być dwie śruby pod kratkami ,sprawdzić pod spodem ,czy nie ma wkrętów(nie powinno być)
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• macieks
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 469
        • Octavia III (5E3)
        • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Pewnie chodzi o osłonę zderzaka. Przerabiałem to w zeszłym tygodniu
        Nie trzeba odkręcać ramki z rejestracją, listwy wystarczy odczepić po bokach i jest wystarczający dostęp do śrub, po sześć wkrętów na każdym nadkolu, po dwa wkręty za kratkami (wkręty za kratkami - nie czepiaj się śrub które tam widać). Trzy wkręty od góry dostępne po otworzeniu maski tak jak napisał JanuszSz - pod grilem. U mnie dodatkowo dwa wkręty od dołu - nieoryginalne bo służyły do przymocowania urwanej osłony silnika (osłona z tworzywa).
        Po odkręceniu tego wszystkiego osłonę zderzaka delikatnie odciągnąc przy nadkolach i zdjąć do przodu. Za drugim razem zajmuje to raptem kilka chwil :wink:
        Była: O1 1.6 MPI
        Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• michu
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2004
          • 235

prościzna

- No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• Adi
            Classic
            • 2007
            • 17

Właśnie jestem po demontażu (w celu wymiany dyszy spryskiwaczy reflektorów) i jest dokładnie tak jak pisali JanuszSZ i macieks. Ze swojej strony dodam tylko, że warto wcześniej zaopatrzyć się w plastikowe kołki do mocowania wkrętów umieszczonych za kratkami zderzaka. U mnie przy odkręceniu pękły dwie z nich.
            Octavia 1.9 TDI 4x4

Komentarz

Pracuję...